Psikiyatrist Nedir?
Psikiyatri tıbbın psikiyatrik bozukluklarla ilgilenen dalıdır. Diğer birçok disiplinle örtüşür ya da ortak sınırlara sahiptir:
- Nöroloji
- Psikoloji
- İç hastalıkları
- Sosyal tıp, vs.
Psikiyatri izleyenler hakkında bilinenleri kullanır:
- Sinir sisteminin işlevi ve bozuklukları
- Psikolojik gelişim, süreçler ve bozuklukları
- Sağlığı ve hastalığı etkileyen toplumsal etmenler
Psikiyatristler kimleri tedavi ederler?
İzleyenlerden birine yakalandıysanız tedavinizi bir psikiyatrist yürütebilir:
· Anksiyete
· Depresyon
· Sosyal fobiler
· Obsesyonlar (saplantılar)
· Post travmatik stres bozukluğu
· Taciz (cinsel/duygusal/fiziksel)
· Ağrı sendromları
· Uykusuzluk
· Şizofreni
Uykusuzluk ve anksiyete, depresyon, sosyal fobi vb. bozuklukların bir belirtisidir.
Psikiyatri eğitimi?
Bir psikiyatriste gitmenin iki önemli avantajı vardir, psikiyatrist:
· Hem doktordur,
· Hem de psikoterapi eğitimi almıştır.
Kurslar, seminerler ve uygulamalar psikiyatristlerin tıbbın farklı dallarında bilgilerini ve deneyimlerini arttırmalarına yardımcı olur. Ayrıca tıbbi projelere katılarak bilgilerini artirabilirler.
Psikolog ve Psikiyatrist Arasındaki Farklar
Ülkemizde insanlar genellikle ruhsal sorunlarla uğraşan insanların tanımlamasını yaparken psikolog yada psikiyatristi aynı anlamda kullanmaktalar. Aslında bu iki grup aldıkları eğitime göre çok farklı gruplardır.
Psikiyatrist tıp fakültesinden mezun olmuş ve mezun olduktan sonra 4 yıl psikiyatri ihtisası yapmış hekimlere denmektedir. Böylece aldıkları eğitimle insanın hem genel hastalıkları ile ilgili bilgi sahibi olan hem de ruhsal yapılarını tanımlama ve gerektiğinde tedavi etme yetki ve bilgisine sahip bir insan ortaya çıkmaktadır. Hem hekim hemde ruh sağlığı uzmanı olarak çalışırlar.
Oysa psikologlar edebiyat fakültesinin psikoloji bölümünden mezun olmuş kişilerdir. Normalde psiyatristlerle birlikte çalışırlar gerekli testleri hastalara uygularlar ve sonuçta psikiyatristin tedavi etmesine yardımcı olurlar. Bazı özel eğitimler aldıktan sonra psikoterapi yapabilmeye hak kazanırlar. Bu durumun çok faydalı olmadığını da söyleyemeyiz. Ancak psikologların tek başlarına tanı koyma ve tedavi etme yetkileri bulunmamaktadır. İlaç yazma yetkileri hiç yoktur. Bu yapılmaya başlandığı andan itibaren hastaya zarar vermeye başlamıştır. Bu yüzden müracaat ettiğiniz doktorun bir psikiyatrist mi yoksa bir psikolog mu iyi bunu araştırın. Hatta münkünse diplomasını bile görebilirsiniz.