Ergenlik Nedir?
Ergenlik günümüzde, genç bireylerde gözlenebilen hızlı ve sürekli bir gelişim evresi olarak tanımlanır. Ergenliğin daha değişik tanımları da vardır. Ergenlik bireyin çocuksu tutum ve davranışlarının yerini yetişkinlik tutum ve davranışlarına bıraktığı, cinsiyet yetilerinin tam olarak kazanılmaya başladığı dönemdir.
Genel olarak 12-20 yaş arası ergenlik dönemi olarak adlandırılmaktadır. Ortalama olarak kızlar erkeklere oranla iki yıl kadar önce olgunlaşmaları nedeniyle bu dönem ülkemizde kızlarda 10-12 yaşları arasında erkeklerde 12-14 yaşları arasında başlar. Ergenliğin sonuna doğru bu fark kapanmaktadır. Sosyoekonomik koşullar, iklim ergenliğin başlangıcında etkili olmakta olgunlaşmanın erken ya da geç olmasına neden olabilmektedir.
Ergenlik Sorunları
Ergenlik, çocuklukla erişkinlik arasında yer alan gelişim, ruhsal olgunlaşma ve yaşama hazırlık dönemidir. Geçiş evresi olan bu dönemde genç birey fizyolojik, biyolojik ve psikolojik durumlarında oldukça hızlı değişiklikler yaşamaktadır. Bunun gibi hızlı değişimlere bağlı olarak ergenin duygusal ve ruhsal dünyasında da bir takım değişiklikler olur ve buna uyum sağlamaya çalışan ergende, doğal olarak bocalar.
Her geçiş döneminde olduğu gibi ergenlik döneminde sancılı geçişlerin yaşandığı bir dönemdir. Ebeveynler içinse nerdeyse bir gerilim filmi havasındadır, çocuklarının bu geçiş süreci.
Ergenlik dönemi 11-21 yaşları arasında dalgalanmaların yoğun görüldüğü zor bir dönemdir. Bu dönem fırtına dönemi olarak adlandırılır. Ergenlik dönemi hem ergen için ve hem de ergenin ailesi için zor bir dönemdir. Aile ergeni anlamakta güçlük çekerken, ergen anlaşılma duygusunu yaşayamadığını düşünmektedir. Ebeveyn bu dönem, çocuğunu ne kadar tanır ve bu dönem özelliklerine ne hakim olabilirse ebeveyn-ergen çatışmaları o kadar azalır. Ergen bedensel, cinsel, sosyal ve duygusal anlamda farklı bir döneme girmiştir.